De stellingkorenmolen

Beleef een unieke kijk achter de schermen

Volg de molenaar de trap op voor een zinderende rondleiding. Je komt uit op de maalzolder, de werkplek van de molenaar. Hier ontdek je wat de functie is van de maalzolder en welke soorten gereedschap in de molen worden gebruikt.

De meest bijzondere zolder van de molen is toch wel de steenzolder want hier gebeurt het allemaal. Het graan wordt vermalen tot meel en daar komen veel ambachtelijke technieken bij kijken zoals: luien, billen, malen, de molen laten draaien en nog veel meer. Op deze zolder is het tijd voor interactie. Hoeveel kilo graan kan jij omhoog luien? Maal jij je eigen meel?

Bij een uitgebreid bezoek is het mogelijk ook de lui- en de kapzolder te bekijken. Hierin ontdek je meer over de aandrijving en de techniek van de molen.

Je bent altijd welkom om binnen te lopen. Kom je met een groep? dan is het fijn als je jouw groep van te voren aanmeldt:

Meld je groepsbezoek aan
Molen De Vriendschap

Een bewogen leven

Ga je mee op reis door het rijke verleden van de molen? Om de herkomst van onderdelen van de molen hangt een sluier van mysterie. Er zijn sterke aanwijzingen dat de herbouw van de molen is uitgevoerd met onderdelen van de in 1872 afgebroken papiermolen De IJver uit Wormerveer (bouwjaar 1781). In de vijftig- en zestigerjaren van de 20e eeuw is de molen gedeeltelijk ontmanteld, om vervolgens in 1995 geheel gerestaureerd officieel heropend te worden door Z.K.H. Prins Claus.

Kom onze tijdlijn in molen bekijken! De uitgebreide historie van onze bijzondere stellingkorenmolen vind je in de download.

Bekijk de uitgebreide tijdlijn
Achter de stelling

Feiten over De Vriendschap

Of je nu op zoek bent naar cijfers, informatie of kennis. Molen De Vriendschap heeft voor ieder wat wils te vertellen. Ontdek alles over de molen; van de stelling tot aan de windvaan. En ontdek alles over de techniek van deze unieke molen met een rijke geschiedenis.

Technische gegevens