De stellingkorenmolen

Beleef een unieke kijk achter de schermen

Volg de molenaar de trap op voor een zinderende rondleiding. Je komt uit op de maalzolder waar je een kijkje in de werkplek van de molenaar krijgt. Je ontdekt wat de functie is van de maalzolder en leert welke soorten gereedschap allemaal in de molen worden gebruikt.

De meest bijzondere zolder van de molen is toch wel de steenzolder. Hier gebeurt het namelijk allemaal. Het graan wordt vermalen tot meel en dat gebeurt niet zomaar. Hier komen vele ambachtelijke technieken bij kijken zoals: luien, billen, malen, de molen laten draaien en nog veel meer. Op deze zolder is het tijd voor interactie. Hoeveel kilo graan kan jij omhoog luien? Maal jij je eigen meel?

Voor een uitgebreid bezoek is het mogelijk om ook de lui- en de kapzolder te bekijken. Hierin ontdekken bezoekers meer over de aandrijving en de techniek van de molen.

PLAN JE BEZOEK
Molen De Vriendschap

Een bewogen leven

Graag nemen we je mee op reis door het rijke verleden van de molen. Om de herkomst van onderdelen van de molen hangt een sluier van mysterie. Er zijn sterke aanwijzingen dat de herbouw van de molen is uitgevoerd met onderdelen van de in 1872 afgebroken papiermolen De IJver uit Wormerveer (bouwjaar 1781). In de vijftig- en zestigerjaren van de 20e eeuw is de molen gedeeltelijk ontmanteld, om vervolgens in 1995 geheel gerestaureerd officieel heropend te worden door Z.K.H. Prins Claus.

Download hier een pdf met de uitgebreide historie van deze bijzondere stellingkorenmolen.

Bekijk de uitgebreide tijdlijn
Achter de stelling

De feiten over De Vriendschap

Of je nu op zoek bent naar cijfers, informatie of kennis. Molen De Vriendschap heeft voor ieder wat wils te vertellen. Ontdek alles over de molen; van de stelling tot aan de windvaan. En ontdek alles over de techniek van deze unieke molen met een rijke geschiedenis.

Download PDF